EPDM gummi

EPDM gummi, förkortning för eten-propen-dien monomer gummi, är en typ av syntetiskt gummi som är mycket beständigt mot väder, ozon och värme. Det framställs genom copolymerisation av eten, propen och en liten mängd av en dienkomponent, vilket ger gummit dess särskilda egenskaper.

Det som utmärker EPDM gummi är dess utmärkta åldringsbeständighet och förmåga att motstå extrema väderförhållanden. Det är vattenavvisande och kan motstå långvarig exponering för solstrålning och ozon utan att försämras. Dessa egenskaper gör EPDM gummi idealiskt för utomhusapplikationer, såsom tätningar och isolering i bilindustrin, takmaterial, och fönster- och dörrtätningar.

EPDM gummi har även en bra kemisk resistens och kan användas i miljöer där det utsätts för milda syror, alkalier och vissa kemikalier. Det är dock inte lika oljebeständigt som nitrilgummi. På grund av sin mångsidighet och hållbarhet används EPDM gummi även i trädgårdsslangar, vattentätningar och i vissa industriella applikationer. Dess förmåga att behålla sina egenskaper under tuffa förhållanden gör det till ett populärt val inom många olika sektorer.